KIERUNKI KSZTAŁCENIA

Uczniowie technikum gastronomicznego w lubelskich hotelach

Dnia 2 marca 2017 roku 22 uczniów z klasy IV oraz klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych udało się do Lublina na wycieczkę zawodoznawczą. Celem wycieczki było zapoznanie się z organizacją, wyposażeniem i działalnością biznesowo-gastronomiczną trzygwiazdkowych hoteli : Hotelu Mercure Lublin Centrum oraz Hotelu Wieniawski.

Uczniowie mieli możliwość obejrzenia pokoi hotelowych o zróżnicowanym standardzie, poznali różnice w wyposażeniu apartamentu i pokoju typu standard. Młodzież obejrzała modułowe sale konferencyjne, dowiedziała się, w jaki sposób można regulować ich wielkość, jak zmieniać ich wystrój w zależności od przeznaczenia oraz jak przygotować do konferencji lub bankietu.

O zasadach pracy kucharzy i funkcjonowania kuchni bardzo ciekawie opowiadał szef kuchni Hotelu Mercure Lublin Centrum.

Uczniowie dowiedzieli się na czym polega organizacja pracy restauracji hotelowej od wczesnych godzin porannych, kiedy wydawane są śniadania w formie samoobsługowego bufetu. Następnie obejrzeli zaplecze kuchenne, sposób magazynowania produktów spożywczych zgodnie z zasadami HACCP oraz wydawania posiłków na salę konsumencką.

W czasie wycieczki uczniowie mieli okazję obserwować czynności porządkowe mające na celu przygotowanie restauracji do lunchu, a także w jaki sposób przygotowuje się salę restauracyjną na przyjęcie gości indywidualnych.

Pobyt w hotelu pozwolił młodzieży pogłębić wiedzę zdobytą na przedmiocie usługi gastronomiczne i obsługa konsumenta. Uczniowie zdobyli wiele cennych informacji, które wykorzystają w dalszej ścieżce zawodowej.

Organizator wycieczki mgr inż. Bogumiła Kmita

Copyright © Zespół Szkół w Janowie Lubelskim
Wykonanie i administracja: mgr inż. Michał Łukasz