KIERUNKI KSZTAŁCENIA

Takiego smaku czekolady jeszcze nie było...

W dniu 14 marca 2017 roku grupa 21 uczniów z technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w warsztatach kulinarnych dla szkół średnich „Technologia węglowodanów na słodko” – czekolada i wyroby czekoladowe trwałe. Organizatorem warsztatów była Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu.

Pani dr inż. Greta Adamczyk, nauczyciel akademicki na kierunku Bezpieczeństwo i produkcja żywności zapoznała wszystkich z rodzajami czekolad, sposobem ich rozróżniania i zastosowaniem w produkcji gastronomicznej.

Wszyscy uczniowie sporządzali wyroby z czekolady, tj. czekoladę z masłem kokosowym, trufle białe i trufle ciemne, nutellę z czekolady gorzkiej i czekolady mlecznej, ganach czekoladowy – to wszystko pod okiem prowadzących: Pani dr Grety Adamczyk oraz studenta II roku kierunku Bezpieczeństwa i Produkcja Żywności P. Krzysztofa Miśniaka.

W trakcie oczekiwania na schłodzenie i degustację naszych wyrobów zwiedzaliśmy bogato wyposażone laboratoria uczelni, po których oprowadzała nas Pani inż. Patrycja Napora – absolwentka tego kierunku.

Na zakończenie odbyła się degustacja i wręczanie dyplomów uczestnictwa w warsztatach.

Spotkanie z czekoladą to ciekawe doświadczenie zawodowe oraz pokazanie naszym uczniom możliwości rozwoju i kształtowania przyszłej ścieżki zawodowej.

Organizatorzy wyjazdu:
Bogumiła Kmita
Anna Balczerowska
nauczyciele przedmiotów zawodowych.

Galeria zdjęć

Copyright © Zespół Szkół w Janowie Lubelskim
Wykonanie i administracja: mgr inż. Michał Łukasz