KIERUNKI KSZTAŁCENIA

Uczniowie Zespołu Szkół dla młodszych kolegów

Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół dnia 17.03.2015 r. przeprowadzili warsztaty kulinarne „Potęga smaku” dla uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi w Janowie Lub.

Warsztaty przeprowadzone zostały pod kierunkiem nauczyciela przedmiotów zawodowych pani mgr inż. Jadwigi Pietras oraz uczniowie klas I i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Celem warsztatów było zachęcenie uczniów klas IV, V, VI szkoły podstawowej do zdrowego żywienia i unikania podstawowych błędów żywieniowych. Podkreślenie roli warzyw i owoców w codziennym żywieniu, jako podstawowego źródła witamin i składników mineralnych.

Uczniom podstawówki zaprezentowano nowoczesną sztukę zdobienia potraw – carving (rzeźbienie w warzywach i owocach) Następnie wspólnie z uczniami technikum wykonali piękne, kolorowe koreczki i dekoracyjne kanapki. Koreczki na wykałaczkach fantazyjnie eksponowały się na jabłkach. Ułożyli również na 2 sposoby serwetki papierowe tj. wachlarz i stożek. Widać było duże zaangażowanie uczniów biorących udział w warsztatach kulinarnych.

Copyright © Zespół Szkół w Janowie Lubelskim
Wykonanie i administracja: mgr inż. Michał Łukasz