Smacznie i regionalnie
w Zespole Szkół im. Wincentego Witosa
W dniu 10.03.2014r. odbyła się wystawa potraw regionalnych, a następnie konkurs na najlepszą potrawę regionalną. W konkursie wzięło udział 13 uczniów Zespołu Szkół im. W. Witosa:
Kl. IV TOUG – 5 osób
Kl. III TOUG – 3 osoby
Kl. II TŻiUG – 5 osób
Uczniowie wiernie przypomnieli smaki dawnych kuchni regionalnych, przygotowując typowe potrawy.
Uczniowie wykonali następujące potrawy:
Pieróg gryczany na różne sposoby tj. ze skórką, bez skórki, na słodko, słono, gryczak janowski, pierożki małopolskie, chleb ze słonecznikiem i pestkami dyni, bułeczki z makiem, bułeczki gryczane, ciszki, fajerczaki na blasze, fajerczaki z powidłami śliwkowymi i dżemem truskawkowym, fajerczaki smażone, fajerczaki z makiem, ser podsuszany, masło wiejskie, pierogi z jagodami i pierogi z kaszą gryczaną.
W trakcie wystawy odbył się konkurs na najlepszą potrawę regionalną. Komisja konkursowa składała się 3 nauczycieli i jednej uczennicy, wytypowano 3 najlepsze potrawy.
I miejsce – zajęła potrawa: FAJERCZAKI Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I DŻEMEM TRUSKAWKOWYM – przygotowana przez uczennicę kl. III TOUG Dorotę Kotrybałę
II miejsce – zajęła potrawa: FAJERCZAKI NA BLASZE – przygotowana przez uczennicę kl. II TŻiUG – Sylwię Jaworską
III miejsce – zajęła potrawa: PIERÓG GRYCZANY – przygotowana przez uczennicę kl. IV TOUG – Ilonę Młynarczyk
Organizatorem wystawy i konkursu była pani mgr inż. Jadwiga Pietras – nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych.