KIERUNKI KSZTAŁCENIA

Walentynkowo w Technikum gastronomicznym
w Zespole Szkół w Janowie Lubelskim

W konkursie wyrobu słodkiego Walentynki 2014 wzięło udział 24 uczniów technikum gastronomicznego z Zespołu Szkół w Janowie Lubelskim.

Wśród nich było:
9 uczniów klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych;
8 uczniów klasy III technikum organizacji usług gastronomicznych;
7 uczniów klasy IV technikum organizacji usług gastronomicznych;

Uczniowie Ci wykazali się dużym zaangażowaniem i pomysłowością podczas wykonywania swoich prac konkursowych.

W konkursie uczniowie mieli swobodę wyboru rodzaju ciasta konkursowego, wielkości, formatu oraz techniki dekoracji. Dlatego wyroby były wykonane z różnych ciast: piernikowych, biszkoptowych, biszkoptowo- tłuszczowych, wafli. Dominowały głównie kształty serc większego formatu, ale również i małych serduszek, a także piękne muffinki.

Masy wykonane zostały głównie na bazie masła i śmietanki z różnymi dodatkami smakowymi. Oprócz wypieków były także dwa bardzo ciekawe bukiety z cukierków przygotowane przez uczniów klasy pierwszej.

Kolorystyka, dekoracja i estetyka „słodkich serc” i kompozycji kwiatowych zachwyciła samych uczniów uczestniczących w konkursie, a także całą społeczność szkolną uczniów i nauczycieli. Wybór zwycięzcy był bardzo trudny gdyż prace były wykonane naprawdę ciekawie i widać było wysiłek włożony w ich przygotowanie.

Ostatecznie po trudnym wyborze, jury składające się z 2 uczniów i 2 nauczycieli zdecydowało o zwycięstwie uczniów klasy IV Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych, tj:

I miejsce - Aleksandra Fajda,
II miejsce -Aneta Góra,
III miejsce -Ilona Młynarczyk

Organizatorki konkursu: p. Bogumiła Kmita i p. Monika Małysza

Galeria zdjęć

Copyright © Zespół Szkół w Janowie Lubelskim
Wykonanie i administracja: mgr inż. Michał Łukasz