KIERUNKI KSZTAŁCENIA

PRAKTYCZNA LEKCJA ZESPOŁU SZKÓŁ

W dniu 21 listopada 2012 odbyła się wycieczka uczniów klasy III Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych do Zakładu Przetwórstwa Mięsnego „Mathias” w Kolonii Zamek.

W zakładzie tym uczniowie poznali zasady dzielenia półtusz zwierząt rzeźnych na części zasadnicze i elementy gastronomiczne, także proces dojrzewania mięsa i sposoby przerobu mięsa na wędliny w wyniku stosowania takich obróbek termicznych jak: wędzenie, pieczenie i parzenie.

W tym dniu uczniowie mieli również okazję poznać zasady obsługi gościa w sali konsumenckiej oraz room service w pokoju hotelowym w Dworze Sanna znajdującym się w Wierzchowiskach.

W ten sposób przyszli gastronomi sprawdzili swoją umiejętność wiązania teorii z praktyką.

Była to praktyczna lekcja przedmiotu zawodowego łączącego przyjemne z pożytecznym…

Copyright © Zespół Szkół w Janowie Lubelskim
Wykonanie i administracja: mgr inż. Michał Łukasz