KIERUNKI KSZTAŁCENIA

Janowskie przysmaki na lubelskim kongresie

W dniach 20 - 21 września 2012 roku w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie odbył się III Europejski Kongres Dyrektorów Szkół Zawodowych pod hasłem „Kształcenie zawodowe w teorii i praktyce edukacyjnej wobec modyfikacji systemu jakości żywności w Polsce i Unii Europejskiej”...


Organizatorami Kongresu byli Pan Krzysztof Babisz Lubelski Kurator Oświaty oraz Pan Paweł Pikula Starosta Lubelski. W przedsięwzięciu, które honorowym patronatem objęli Pani Krystyna Szumilas – Minister Edukacji Narodowej, Pan Stanisław Kalemba – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Pani Jolanta Szołno-Koguc – Wojewoda Lubelski, wzięła udział także nasza szkoła.

Podczas pierwszego dnia kongresu, kilkadziesiąt szkół o profilu gastronomicznym zaprezentowało potrawy regionalne z Lubelszczyzny. Uczniowie klasy III klasy Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych i III klasy Technikum Hotelarskiego ,pod przewodnictwem pani mgr inż. Jadwigi Pietras, zaprezentowali bogactwo kulinarne jakim poszczycić się może Ziemia Janowska.

Na regionalnie udekorowanym stole nie mogło zabraknąć typowej dla naszych okolic zastawy stołowej, na której dumnie prezentowały się takie potrawy jak: tatar janowski, bułeczki gryczane, zupa hetmańska, ser biały podsuszany i pieróg gryczany. Uczniowie zadbali nie tylko o walory smakowe potraw ale także o estetykę ich podania, w czym pomogły, realizowane w ramach projektu, zajęcia z carvingu.

Pięknie udekorowane rzeźbionymi warzywami i owocami potrawy przyciągały spojrzenia i zachęcały do degustacji. Uczestnicy konferencji nie oparli się takiej pokusie i większość frykasów zniknęła w ekspresowym tempie.

Copyright © Zespół Szkół w Janowie Lubelskim
Wykonanie i administracja: mgr inż. Michał Łukasz