KIERUNKI KSZTAŁCENIA
 

Młodzież Technikum na VI Targach Edukacji i Pracy

Galeria zdjęć

 

Smaki Zespołu Szkół w Janowie Lubelskim

14 kwietnia 2016 roku Zespól Szkół gościł gimnazjalistów wraz z opiekunami na konkursie „Zainwestuj w zdrowie – II edycja”. Cieszący się w ubiegłym roku dużym zainteresowaniem konkurs, został zorganizowany po raz drugi.

35 uczniów z 15 szkół gimnazjalnych i 1 szkoły ponadgimnazjalnej walczyło, rozwiązując test, o kwalifikacje do drugiego etapu konkursu, do którego przeszło16 najlepszych uczniów. Mogli oni spróbować swoich sił w rozpoznawaniu egzotycznych i nieznanych w polskich domach smaków. Była to taka podróż w kojarzące się ze słońcem i tropikalną plażą kraje.

Konkurs odbył się w dwóch kategoriach: uczniowie szkół gimnazjalnych i uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych.

Laureatami konkursu w kategorii szkoły gimnazjalne zostali: I miejsce Paweł Kulpa uczeń z Publicznego Gimnazjum w Białej, II miejsce Klaudia Jargiło -Publiczne Gimnazjum w Kocudzy, III miejsce Martyna Rogalska- Publiczne Gimnazjum w Batorzu.

Najlepszymi uczniami ze szkół ponadgimnazjalnych okazali się: I miejsce uczeń Dawid Szpot, II miejsce uczennica Kinga Pawusiak i miejsce III Ilona Zaręba. Wszyscy ci laureaci są uczniami Zespołu Szkół w Janowie Lubelskim.

Atrakcyjnymi nagrodami w konkursie były: mini wieże, dyski zewnętrzne , power banki oraz pamięć zewnętrzna dla wszystkich uczestników.

Więcej...
Galeria zdjęć

 

Uczniowie Zespołu Szkół na Międzynarodowych Targach
Eurogastro 2016

W dniach 7-8 kwietnia 2016 r. uczniowie technikum gastronomicznego i hotelarskiego z Zespołu Szkół im. Wincentego Witosa w Janowie Lubelskim uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej , która obejmowała zwiedzanie pięciogwiazdkowych hoteli oraz uczestnictwo w 20 edycji Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EUROGASTRO w Warszawie.

W pierwszym dniu uczniowie zwiedzili pięciogwiazdkowe hotele : Hotel Marriott oraz Hotel Intercontinental , w których obejrzeli część usługową i mieszkalną. Zapoznali się tam z wyposażeniem restauracji, barów, asortymentem produktów oferowanych dla konsumentów, wyposażeniem pokoi hotelowych oraz zasadami obsługi gości czyli tzw. room – service. W hotelu Intercontinental uczniowie spotkali i porozmawiali ze znanym kucharzem Karolem Okrasą, szefem restauracji Plater by Karol Okrasa, z którym zrobili sobie pamiątkowe zdjęcie.

Swój wolny czas młodzież wraz z opiekunami p. wicedyrektor mgr Małgorzatą Łukasz i mgr inż. Anną Balczerowską oraz kierownikiem wycieczki mgr inż. Bogumiłą Kmitą spędziła w Centrum Nauki Kopernik.

W drugim dniu wycieczki uczniowie uczestniczyli w targach EuroGastro, gdzie mieli doskonałą okazję do zapoznania się z nowościami oraz trendami rynkowymi, porównania konkurencyjnych ofert, poszerzania wiedzy i doskonalenia umiejętności. Wystawcy Targów EuroGastro prezentowali swoją ofertę w 4 sektorach: wyposażenie zaplecza kuchennego, wyposażenie sal restauracyjnych i barów, żywność i napoje dla gastronomii oraz sektor kawowy.

Więcej...
Galeria zdjęć

 

Uczniowie klas mundurowych Zespołu Szkół szkolą się w taktyce wojskowej na poligonie w Jednostce Wojskowej w Zamościu

Galeria zdjęć

 

Dni otwarte w Zespole Szkół

Galeria zdjęć cz.1
Galeria zdjęć cz.2
Galeria zdjęć cz.3

 

Gotujemy z mistrzami w Krakowie!

Uczennica klasy IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Sylwia Jaworska odkrywała smaki Polskiej Wielkanocy podczas XVII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych w dniach od 4 – 5 marca 2016 r. w Zespole Szkół nr 1 w Krakowie.

Konkurs zaszczycił swą obecnością Robert Sowa - kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej, kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Uznany został za wielkiego ambasadora kuchni polskiej, kojarzony z programów telewizyjnych i audycji radiowych. Robert Sowa to także juror wielu konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce i reprezentant kraju podczas wielu prestiżowych konkursów i pokazów kulinarnych.

Nasza uczennica wzięła udział w warsztatach kulinarnych przeprowadzonych przez Mistrza Roberta Sowę, podczas których zobaczyła nowe rozwiązania sztuki kulinarnej z zastosowaniem przypraw firmy Prymat oraz otrzymała Certyfikat uczestnictwa w szkoleniu gastronomicznym. Uczestnikami konkursu byli uczniowie z różnych regionów Polski oraz drużyny zagraniczne.

Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Oferuje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, odkrywa i promuje talenty.

Więcej...
Galeria zdjęć

 

MŁODZI, ZDOLNI A JUŻ PROFESJONALNI

Dzięki współpracy Zespołu Szkół w Janowie Lubelskim z Wyższą Szkołą Społeczno-Przyrodniczą im. Wincentego Pola w Lublinie oraz w ramach realizacji doradztwa zawodowego uczniowie naszej szkoły wyjechali 1 marca 2016r. do Lublina na Dni Otwarte WSSP.

Podczas pobytu w Lublinie uczniowie mieli okazję zapoznać się z kierunkami studiów oferowanymi przez uczelnię oraz wysłuchać wykładu władz uczelni na temat współpracy WSSP z uczelniami zagranicznymi i nowymi formami studiowania w Polsce i za granicą.

W ramach promocji Wydziału Turystyki i Wychowania Fizycznego uczestnicy spotkania uczestniczyli w pokazie mistrza w karate tradycyjnym Daniela Iwanka, występ sportowca cieszył się dużym zainteresowaniem.

Uczniowie mogli również degustować potrawy wykonane przez studentów zagranicznych były to np. potrawy kuchni ukraińskiej, białoruskiej, indyjskiej, tureckiej oraz izraelskiej. Kulinarnie region lubelszczyzny promował również student WSSP Henryk Kania z pensjonatu „Zagroda Roztocze” z Obszy koło Biłgoraja. Uczestnicy mogli częstować się pysznymi potrawami z kaszy.

W ramach prezentacji Wydziału Nauk o Zdrowiu nasi uczniowie mogli uczestniczyć w warsztatach dogoterapii, pokazie udzielania pierwszej pomocy, zajęciach sportowych i pokazie makijażu, który cieszył dużym powodzeniem wśród przyszłych studentek.

Więcej...
Galeria zdjęć

 

Konkurs „Zainwestuj w zdrowie – II edycja”
dla uczniów szkół gimnazjalnych

Szanowni Państwo
Dyrektorzy Gimnazjów

Dyrekcja Zespołu Szkół w Janowie Lubelskim uprzejmie informuje, że został ogłoszony konkurs „Zainwestuj w zdrowie – II edycja” dla uczniów szkół gimnazjalnych. W związku z tym pragniemy zaprosić Państwa młodzież do udziału w tym konkursie.

Prosimy o organizację etapu szkolnego w Państwa szkole do dnia 15 marca 2016r. Po rozstrzygnięciu tego etapu prosimy o podanie imienia i nazwiska uczestnika drugiego etapu. Etap międzyszkolny odbędzie się 14 kwietnia 2016r.

Uczestnicy konkursu na każdym etapie rozwiązują test i muszą wykazać się wiedzą dotyczącą m.in. zdrowego odżywiania, przeciwdziałania uzależnieniom, ekologii oraz zasad udzielania pierwszej pomocy.

Serdecznie zapraszamy

Regulamin konkursu

 

Uczniowie Technikum Logistycznego
na Dniach Otwartych WSEI w Lublinie

Używaj talentów, które posiadasz,
lasy byłyby bardzo ciche, gdyby śpiewały w nich tylko te ptaki,
którym wychodzi to najlepiej.

Henry van Dyke

W dniu 10.02.2016r. uczniowie klas I i II Technikum Logistycznego uczestniczyli w Dniu Otwartym WSEI w Lublinie.

Żądni nowych wrażeń i otwarci na poznanie tajników swojego przyszłego zawodu, nasi uczniowie zasiedli w ławach auli, gdzie zostali przywitani przez władze uczelni. Młodzież usłyszała krótką historię powstania WSEI i poznała charakter uczelni. Uczniowie wiedzą już ,że WSEI kształci praktycznie, przygotowując swoich studentów do wykonywania konkretnych zawodów.

Pan dziekan dr W. Kowalski przybliżył młodzieży życie studenckie zachęcając do podjęcia studiów właśnie tutaj, a uczniom podobał się fakt, iż nie będą czuli się obco w pierwszych dniach studiowania, ponieważ otrzymają opiekuna – starszego studenta z utworzonego przy uczelni Akademickiego Centrum Wsparcia Rówieśniczego.

Po zakończeniu części oficjalnej nasi uczniowie udali się na krótką wycieczkę zwiedzając poszczególne gabinety i laboratoria wykorzystujące najnowocześniejszą technologię. Nasi uczniowie mieli okazję skorzystania z warsztatów i zajęć laboratoryjnych ,które obejmowały zagadnienia związane z rynkiem pracy i orientacją zawodową. Podczas zajęć modułu „Modelowanie łańcuchów logistycznych”- uczniowie mieli możliwość pracować nad zagadnieniem – określanie zapasów w łańcuchach logistycznych i badanie wpływu zmian parametrów związanych z kosztami.

Więcej...

 

Prezentacja umiejętności kulinarnych uczniów
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych im. W. Witosa

Młodzież Zespołu Szkół im. W. Witosa pod kierunkiem Pani mgr inż. Jadwigi Pietras i Pani mgr inż. Moniki Kozak profesjonalnie przygotowała bankiet angielski w Janowskim Ośrodku Kultury.

Bankiet miał uświetnić spotkanie przedsiębiorców zainteresowanych wykorzystaniem Funduszy Europejskich. Organizatorem spotkania był Burmistrz Janowa Lubelskiego Pan Krzysztof Kołtyś.

Młodzież Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych bardzo ładnie i z fantazją nakryła stół do bankietu angielskiego. Przygotowała dekoracyjne zimne przekąski i kawę macchiato na bazie kawy espresso. Uczniowie dołożyli wszelkich starań w obsłudze przybyłych gości. Przygotowane przez młodzież przekąski: tartinki z awokado i łososiem, finezyjna przekąska serowa i koreczki z chlebem pumpernikiel przyciągały wzrokiem i zachęcały do degustacji. Nowoczesna dekoracja stołu wzbudzała ogromne zainteresowanie wszystkich uczestników spotkania i gości zaproszonych.

mgr inż. Jadwiga Pietras
mgr inż. Monika Kozak

Więcej...
Galeria zdjęć

 
 
 
  1 2 3 4 5 6
 
Copyright © Zespół Szkół w Janowie Lubelskim
Wykonanie i administracja: mgr inż. Michał Łukasz